Tudományos hivatkozások

 SCIENTIFIC REFERENCES:

1. A gyógygombák gyulladásgátló és immunmoduláló hatásai

Antiinflammatory and Immunomodulating Properties of Fungal Metabolites

Lull C et al. Antiinflammatory and Immunomodulating Properties of Fungal Metabolites. Mediators Inflamm. 2005 (2), p63-80.

A gombákból származó hatóanyagok fő immunmoduláló hatásai közé tartozik az immun effektor sejtek mitogenitása és aktiválása, mint például a limfociták, makrofágok és természetes gyilkos sejtek, ami citokinek, köztük az interleukinok (IL-k), a tumor nekrózis faktor alfa kialakulását eredményezi. (TNF) -α és gamma-interferon (INF) -y. Megvitattuk a szelektív gomba kivonatok képességét a CD4 + T-sejtek TH1 és / vagy TH2 alcsoportokba történő érettségi képességének modulálására. Ennek következtében ezek a kivonatok mélyreható hatást fejtenek ki bizonyos betegségekben, például krónikus autoimmun TH1-közvetített vagy allergiás TH2-közvetített betegségekben. A gombák terápiás hatásai, mint például a rákellenes aktivitás, az autoimmun betegségek elnyomása és az allergia, társultak immunmoduláló hatásukhoz. Azonban további vizsgálatokra van szükség a gombák metabolitjai immunmoduláló hatásainak molekuláris mechanizmusainak meghatározásához mind egyénileg, mind összetett keverékekben és kivonatokban.A gombákból származó hatóanyagok fő immunmoduláló hatásai közé tartozik az immun effektor sejtek mitogenitása és aktiválása, mint például a limfociták, makrofágok és természetes gyilkos sejtek, ami citokinek, köztük az interleukinok (IL-k), a tumor nekrózis faktor alfa kialakulását eredményezi. (TNF) -α és gamma-interferon (INF) -y. Megvitattuk a szelektív gomba kivonatok képességét a CD4 + T-sejtek TH1 és / vagy TH2 alcsoportokba történő érettségi képességének modulálására. Ennek következtében ezek a kivonatok mélyreható hatást fejtenek ki bizonyos betegségekben, például krónikus autoimmun TH1-közvetített vagy allergiás TH2-közvetített betegségekben. A gombák terápiás hatásai, mint például a rákellenes aktivitás, az autoimmun betegségek elnyomása és az allergia, társultak immunmoduláló hatásukhoz. Azonban további vizsgálatokra van szükség a gombák metabolitjai immunmoduláló hatásainak molekuláris mechanizmusainak meghatározásához mind egyénileg, mind összetett keverékekben és kivonatokban.

2. Gyógygombák immunmoduláló hatásai

Immune Modulation From Five Major Mushrooms

Alena G. et al. Immune Modulation From Five Major Mushrooms: Application to Integrative Oncology. Integr. Med. (Encinitas).2014 13(1), p.32-44.

Abstract: az 5 fő gomba immunológiai szerepét vizsgálja az onkológiában: Agaricus blazei, Cordyceps sinensis, Grifola frondosa, Ganoderma lucidum ésTrametes versicolor. mieloszuppresszió. Ezen 5 gomba esetében számos in vitro bizonyíték létezik, amelyek tisztázzák a rákellenes immunológiai mechanizmusokat. Az embereken végzett előzetes kutatások szintén rendelkezésre állnak, és ígéretesek a kezelésre. 

3. Gyógygombák hatása a daganatos betegségek megelőzésében

Medicinal mushrooms boost immune function and prevent cancer

Schmidt D et al. Medicinal mushroomsboost immune function and prevent cancer. Nat. Cancer Treatments. 2017 Jan

1. Cordyceps sinensis (kínai hernyógomba)

Általános

A Cordyceps gombát régóta használják Kínában az általános életminőség javítására, a legyengült szervezet roborálására és az idegrendszer erősítésére. Mellékhatása nem ismert és a bélflórát sem károsítja. Kifejezetten ajánlott idős állatok, betegek és lábadozó betegek számára.

Erősítő, roboráló hatások

Pozitív hatással van az ATP (adenozin-trifoszfát) termelődésére, ezáltal a sejtekben lévő energiatermelő mitokondriumokban növelheti az energiaszintet,javítva ezzel az izomműködést, pl. a szívizom működését.

A fáradtsággal szemben képes erősíteni a szervezetet, a vérkeringést javítva jótékonyan hat az oxigén felvételére.

Egészségmegőrző hatások

Pozitívan befolyásolja a HDL : LDL típusú koleszterinarányt, csökkenti az erek falán kialakuló "plakkok" kialakulásának lehetőségét, serkenti a máj és a vese működését, hozzájárul a szervezet természetes méregtelenítő folyamataihoz.

A szervezetben keletkező ún. "szabadgyökök" megkötésében is hatékonyan részt vesz. A Cordyceps poliszacharid tartalma, valamint antioxidáns hatású enzimei (pl. szuperoxid-dizmutáz, glutation-peroxidáz, kataláz) részt vesznek a szabadgyökök okozta káros oxidatív hatások mérséklésében, ezáltal az öregedési folyamatok gátlásában ("anti-aging") és pozitív hatást fejtenek ki a szív-és érrendszeri funkciókra.

Kínában köztudott, hogy képes fokozni a szexuális érdeklődést, erektilis diszfunkciók, merevedési zavarok megoldásaként vált népszerűvé. A Cordyceps gyakran használt meddőségi klinikákon, mivel számos bizonyíték igazolta az ösztrogén-termelést fokozó hatását, ezáltal előnyös hatással lehet a termékenységre. 

Kiegészítő szerep a diabetes kezelésében

A kúraszerűen alkalmazott Cordyceps beindíthatja az inzulin felszabadulását, javítva ezzel a tápanyagok hasznosulását, növelheti a glükóz májban történő lebontását, fokozza a sejtek inzulinérzékenységét, illetve humán vizsgálatok szerint csökkentheti az alkohol utáni vágyat is.

Jian-You Guo és társai (pekingi egyetem) szerint potenciális hatása lehet depresszióval kezelt cukorbetegeken. Feltételezésük szerint a cukorbetegség 20 %-kal magasabb eséllyel alakul ki azoknál, akik depresszióban szenvednek, mert a depresszió az anyagcsere-szabályozás gyengüléséhez vezethet, ezáltal elősegítve a cukorbetegség kialakulását. (Forrás: https://medicinalmushroominfo.com/can-cordyceps-help-depressed-diabetics)

Immunrendszer erősítése - támogató alkalmazás fertőző és daganatos betegségek gyógyszeres terápiájában

Immunerősítésre számtalan természetes módszer áll rendelkezésre. A Cordyceps gomba azért jó választás, mert nagyobb mennyiségben többféle immunerősítő összetevőt tartalmaz. Szteroljai csökkenthetik a vér koleszterinszintjét, javíthatják az immunsejtek aktivitását, ezáltal támogatva az immunrendszert.

Jó immunerősítő, antivirális hatású, antioxidáns hatású poliszacharidjai képesek aktiválni a makrofágokat, ezzel javítva a természetes immunválaszt, valamint megkötik a keletkező szabad gyököket.

A Cordycepsben lévő nukleozid analógok, a cordycepin (nukleozid-módosulat) és a 3-deoxyadenosine képes befolyásolni az RNS/DNS szintézist is. Vírusos (pl. HIV-vírus) betegségek kezelése is hasonló módon történik. A nukleozid-analóg reverz transzkriptáz inhibitorok gátolják a vírusok aktív reverz transzkriptáz enzimeit, amelyek a vírus saját RNS örökítőanyagairól az emberi szervezetet befolyásolni képes DNS másolatokat készítenek. A gyógygomba nukleozid analógjai ezáltal akadályozhatják a vírusok és kóros sejtek szaporodását és terjedését.

Hatékony a daganatos betegségek megelőzésében és kiegészítő szerként a kialakult daganatok gyógyszeres terápiájában. Ígéretes hatással rendelkezik a tumorok elleni küzdelemben is a Cordyceps, mert cordycepin (ható)anyaga fokozza a daganatsejtek pusztulását és támogatja a szervezet védekezőképességét. Növelhetik a természetes ölősejtek hatékonyságát, akadályozhatják a vírusok szaporodását, illetve részt vesznek a fertőzött és daganatos sejtek elpusztításában.

TUDOMÁNYOS HIVATKOZÁSOK - SCIENTIFIC REFERENCES:

1. Cordyceps összetevőinek farmakológiai hatásai

Pharmacological actions of Cordyceps

Ng TB et al. Pharmacological actions of Cordyceps, a prized folk medicine. J. Pharm. Pharmacol. 2005 57(12), p.1509-1519.

Abstract: A Cordyceps fajok (C. sinensis, C. militaris, C. pruinosa és C. ophioglossoides) értékű hagyományos gyógyászati ​​anyagok kémiai összetevői közé tartoznak a cordycepin (3'-dezoxi-adenozin) és származékai, ergoszterol, poliszacharidok, glikoprotein és peptidek alfa-amino-izo-vajsavat tartalmaz. Ezek közé tartoznak a daganatellenes, anti-metasztatikus, immunmoduláló, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, rovarölő, antimikrobiális, hypolipidaemiás, hypoglykaemiás, öregedésgátló, neuroprotektív és renoprotektív hatások. A poliszacharid a gyulladásgátló, antioxidáns, daganatellenes, anti-metasztatikus, immunmoduláló, hipoglikémiás, szteroidogén és hypolipidaemiás hatásokat jelenti. A Cordycepin hozzájárul a tumorellenes, rovarölő és antibakteriális hatáshoz. Az ergoszterol tumorellenes és immunmoduláló aktivitást mutat.

2. Az immunaktiválás mechanizmusa

Mechanism of immune activation of Cordyceps

Jordan JL et al. Immune activation by a sterile aqueous extract of Cordyceps sinensis: mechanism of action. Immunopharm. Immunotox. 2008 30(1), p.53-70.

Abstract:  Az eredmények azt mutatták, hogy a Cordíceps sinensis aktiválja a makrofágokat, hogy többféle gyulladásos citokint termeljenek. Az IFN-gamma szinergizál a C. sinensis-szel, hogy ezt a választ fokozza. A bakteriális endotoxin szennyeződés kizárásra került, mint potenciális artefaktum. A bemutatott bizonyítékok alátámasztják azt a hipotézist, hogy C. sinensis aktiválja a makrofágokat a Toll-szerű receptorok bevonásával és a gyulladásos ingerekre jellemző mitogén-aktivált protein kináz (MAPK) útvonalak indukálásával.

3. Makrofágok és a bélrendszer immunrendszerének aktiválása

Activation of macrophages and the intestinal immune system

Koh JH et al. Activation of macrophages and the intestinal immune system by an orally administered decoction from cultured mycelia of Cordyceps sinensis. Biosci. Biotechnol. Biochem. 2002 66(2) p.407-411.

Abstract: Megvizsgáltuk az orálisan beadott Cordyceps sinensis hatását a makrofágok aktiválására és a bél immunrendszerére. Az általános összetétel 83,9% szénhidrát, 11,8% fehérje, 1,9% lipid és 2,4% hamu, és a szénhidrátok főként glükóz, mannóz, galaktóz és arabinóz (mólarány 1,0: 0,8: 0,5: 0,1). Az extraktum stimulálta a makrofágok és az IL-6 termelés aktiválódását. A csontvelősejtek szignifikánsan szaporodtak. Az eredmények azt mutatják, hogy az orális adagolás a makrofágok aktiválásával modulálhatja az IL-6-termelést, és fokozhatja a hematopoietikus növekedési faktorok, például a GM-CSF és az IL-6 szekrécióját a Peyer patch sejtjeiből. Mivel az ilyen citokinek mint GM-CSF és IL-6 a Peyer-féle patch-sejtekből a szisztémás immunrendszerre hatnak, feltételezhető, hogy az orálisan beadott orvosi gombák nem csak a helyi, hanem a szisztémás immunrendszert is modulálták.

4. Poliszacharidok immunmoduláló hatása és hatásuk a citokintermelésre

Immunomodulatory effect of exo-polysaccharides, enhancement of cytokine synthesis, CD11b expression, and phagocytosis

Kuo MC et al. Immunomodulatory effect of exo-polysaccharides from submerged cultured Cordyceps sinensis: enhancement of cytokine synthesis, CD11b expression, and phagocytosis. Appl. Microbiol. Biotech. 2007 75(4) p.769-775.

Abstract: A Cordyceps sinensisből előállított poliszacharidok immunmoduláló aktivitását humán perifériás vérben vizsgálták. Az eredmények azt mutatják, hogy Fr. Az A (exo-poliszacharidok) a tumor nekrózis faktor alfa (TNF-alfa), az interleukin (IL) -6 és az IL-10 termelését dózisfüggően indukálta. Fr. Az A szignifikánsan növelheti a CD11b felszíni expresszióját monocitákban és polimorfonukleáris neutrofilekben. A funkcionális vizsgálat kimutatta, hogy Fr. Az A (0,05 mg / ml) szintén megnövekedett fagocitózist okoz a monocitákban és a PMN-ben. Másrészt, Fr. A B (intracelluláris poliszacharidok) csak mérsékelten indukálta a TNF-alfa felszabadulást, a CD11b expressziót és a fagocitózist ugyanazon koncentrációkban.

5. Potenciálisan immunaktív komponensek biospecifikus extrakciós módszere

Macrophage biospecific extraction for hypothesis of immunological active components

Yu L et al. Macrophage biospecific extraction and high performance liquid chromatography for hypothesis of immunological active components in Cordyceps sinensis. J. Pharm. Biomed. Anal. 2007 28(44) p.439-443.

Abstract: Kifejlesztettük a makrofág biospecifikus extrakciót a potenciális immunológiai aktív komponensek szűrésére Cordyceps sinensis-ben. Két komponenst találtunk, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a makrofágokkal, guanozint és adenozint. Az eredmények azt mutatták, hogy az adenozin és a guanozin gyengítheti az NO-t (p <0,01), de növelheti az interleukin-1-béta (IL-1 béta) (p <0,05) felszabadulását. A guanozin (0,10 mikromol / ml) szintén növelte a makrofág alfa-tumor nekrózis faktor (TNF-alfa) felszabadulását. 

2. Ganoderma lucidum (Reishi) (pecsétviaszgomba)

Általános

A Ganoderma gyógygomba Rómában az istenek eledele, Egyiptomban Osiris ajándéka, Kínában az életelixír, Koreában a halhatatlanság gombája volt. Egészségmegőrző, betegségek során támogató, gyógyulást elősegítő hatása miatt Kínában a halhatatlanság gombájának nevezik. Nagy mennyiségben tartalmaz poliszacharidokat, glikoproteineket, emiatt hatékony az immunrendszer erősítésében, a keletkező "szabadgyökök" megkötésében, hozzájárul a szervezet természetes méregtelenítő folyamataihoz, a fáradékonyság leküzdéséhez.

Erősítő, roboráló, egészség megőrző hatások

A vérnyomást stabilizáló, enyhe vérnyomáscsökkentő (ACE-inhibítor) hatás a gomba triterpénjeinek köszönhető. A koleszterinszintézisre is hatással lehet, mert természetes eredetű szteroljai gátolják a koleszterin szintézisét, ezáltal csökkenthetik a vér triglicerid- és az LDL-koleszterin-szintjét. (Forrás: https://medicinalmushroominfo.com/reishi-medicinal-mushroom-is-a-potent-diabetes-treatment-comparable-to-pharmaceutical-drugs-chinese-study).

Gyulladásgátló gyógyszerek gyomorfalat károsító hatását képes gátolni, csökkenteni. A Ganoderma magas tirozináz-gátlást mutat, emiatt bőrhalványító és pigmentfolt-eltávolító kozmetológiai készítmények összetevői közt is megtalálható.

Kiegészítő szerep a diabetes kezelésében

A gyógygombában lévő proteoglikánok csökkenthetik az éhgyomri vércukorszintet, mellékhatások nélkül javulhat a glükóz-homeosztázis. A Ganoderma használata javíthatja a glükóztoleranciát, növekedhet a sejtek inzulinérzékenysége, valamint segíthet megelőzni a cukorbetegséghez kapcsolódó veseelégtelenség kialakulását.

Immunrendszer erősítése - támogató alkalmazás fertőző és daganatos betegségek gyógyszeres terápiájában

A Ganoderma poliszacharid és triterpén anyagai miatt jó immunmodulátor, fokozhatja a sejtes immunválasz hatékonyságát, makrofágok, limfociták, T-sejtek, monociták, neutrofilok működését, ezáltal védheti a szervezetet különböző betegségek elkerülésében vagy a már meglévők gyógyszeres terápiájában.

Gyulladáscsökkentő, vírusellenes, jó antioxidáns hatású. A hisztamin felszabadulására hatással van, ezzel lassítva / enyhítve a kifejlődő allergiás reakciókat.

A Ganoderma tradicionálisan is használatos a daganatos betegségek terápiájában, mert a triterpenek magas citotoxikus aktivitást mutattak számos tumorsejtvonal esetén, gátolva a tumorsejtek növekedését és az áttétek kialakulását. A daganatos sejtek ellen működő, azaz immunmoduláló anyagokat tartalmaz, emiatt az immunrendszer támogatásával normalizálja a szervezet általános működését, és segítséggel lehet az immunrendszer erősítésében, daganatos betegedések esetében kiegészítő terápiaként. Különösen hatékonynak bizonyult hormonfüggetlen prosztata- és a melldaganatok eseteiben (a tumorsejtek DNS-replikációját gátolva). Tüdődaganatos esetekben a javulás a Ganoderma poliszacharidjainak hatásaival (az NK, azaz természetes ölősejtek aktiválása és a citokinek növelése) volt magyarázható.

TUDOMÁNYOS HIVATKOZÁSOK - SCIENTIFIC REFERENCES:

1. Veleszületett immunitás fokozása

Ganoderma mycelia enhance innate immunity by activating NF-kappaB

Kuo MC et al. Ganoderma lucidummycelia enhance innate immunity by activating NF-kappaB. J. Ethnopharmacol. 2016 16(2), p217-222.

Abstract: A Ganoderma az emberi teljes vérben 8 órás kezelés után stimulálta a TNF-alfa és az IL-6 termelést. A 3 napos tenyésztés után Ganoderma-val is javult az emberi teljes vérből származó IFN-gamma felszabadulás. Az elektroforetikus mobilitás eltolódási vizsgálata kimutatta, hogy a Ganoderma aktivált nukleáris faktor (NF) -kappaB DNS-kötő aktivitása a RAW264.7 sejtekben. Az eredmények alátámasztják a Ganoderma lucidum immunmoduláló hatását.

2. A Ganoderma antioxidáns hatásának "dupla vak", placebo kontrollált, "cross-over" elrendezésű humán, klinikai vizsgálata

Biomarker responses in a controlled human double-blinded, placebo-controlled, cross-over intervention study study

Wachtel-Galor S et al. Ganoderma lucidum("Lingzhi"), a Chinese medicinal mushroom: biomarker responses in a controlled human supplementation study. Br. J. Nutr. 2004 91(2), p.263-269.

Abstract: A Ganoderma lucidum csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát, és fokozza az immunrendszert. A jelen kettős-vak, placebo-kontrollált, átfogó intervenciós vizsgálat a 4 hetes Lingzhi-kiegészítés hatását vizsgálta számos biomarkerre az antioxidáns állapot, a CHD-kockázat, a DNS-károsodás, az immunrendszer és a gyulladás, valamint a májjelzők tekintetében. és a vese toxicitása. Ezt egy olyan vizsgálat követéseként végeztük, amely kimutatta, hogy a plazma antioxidáns hatása a Lingzhi lenyelése után nőtt, és hogy a 10 d-es kiegészítés a javított CHD-biomarker-profil irányába mutatott. A változók egyikében sem tapasztaltunk szignifikáns változást, bár az alacsonyabb lipidek felé mutatott enyhe tendenciát mutatott, és a vizelet antioxidáns kapacitása megnőtt. Az eredmények nem mutattak bizonyítékot máj-, vese- vagy DNS-toxicitásra a Lingzhi bevitelével, és ez megnyugtató. Az egészséges, jól táplált alanyok hatásainak vizsgálata hasznos, új tudományos adatokat szolgáltat, amelyek támogatják a kontrollált beavatkozási kísérleteket a kockázati alanyok alkalmazásával annak érdekében, hogy értékeljék a Lingzhi terápiás hatását az egészséges öregedés előmozdításában.

3. A "spontán" és az ún. Fas-mediált apoptózis (kb. a programozott sejthalál) gátlása humán neutrofil sejtekben

Ganoderma inhibits spontaneous and Fas-mediated apoptosis in human neutrophils

Hsu MJ et al. Polysaccharide purified from Ganoderma luciduminhibits spontaneous and Fas-mediated apoptosis in human neutrophils through activation of the phosphatidylinositol 3 kinase/Akt signaling pathway. J. Leukoc. Biol.2002 72(1) p.207-216.

Abstract: Az elágazó (1 -> 3) -béta-D-glükán csoporttal rendelkező poliszacharid komponens bizonyítékot mutat az immunválaszok fokozására és tumorellenes hatások kiváltására. A ganoderma lucidum képes gátolni a spontán és Fas által kiváltott neutrofil apoptózist, és ezt a hatást fokozza a zVAD (kaszpáz inhibitor) és a GM-CSF jelenléte. Az antiapoptotikus hatást a wortmannin és az LY294002 (két PI-3K inhibitor) jelenléte csökkenti, de a PD98059 (MEK inhibitor) nem változtatja meg. A Western-blot az Akt-foszforiláció stimuláló hatását és a prokaspáz-3 lebomlás gátlását jelzi, ami a spontán apoptózisban vagy Fas által kiváltott neutrofilekben jelentkezik. Összefoglalva, a neutrofilek antiapoptotikus hatásainak kiváltása elsősorban az Akt-szabályozott jelátviteli útvonalak aktiválásán alapul.

4. Immunmoduláns és daganatellenes hatások vizsgálata

Immuno-modulating and anti-tumor activities of Ganoderma polysaccharides

Chen HS et al. Studies on the immuno-modulating and anti-tumor activities of Ganoderma lucidum (Reishi)polysaccharides. Bioorg. Med. Chem. 2004 12(21) p.5595-5601.

Abstract: Kimutatták, hogy egy frakció (F3) aktiválja az IL-1, IL-6, IL-12, IFN-gamma, TNF-alfa, GM-CSF, G-CSF és M-CSF expresszióját, és ebből a háromból alfrakciókat készítettünk, ahol az F3G1 aktiválja az IL-1, az IL-12, a TNF-alfa és a G-CSF, az F3G2 aktiválja az összes citokint, mint F3, és az F3G3 csak IL-1 és TNF-alfa aktivál. A makrofágokra gyakorolt ​​hatás módja javasolt, ahol az F3 kötődik a TLR4 receptorhoz, és aktiválja az extracelluláris jelszabályozott kinázt (ERK), a c-Jun N-terminális kinázt (JNK) és a p38 IL-1 expressziójának indukálására.

5. Aktivált makrofágokból és T-limfocitákból felszabaduló citokinek által közvetített daganatellenes hatás

The anti-tumor effect is mediated by cytokines released from activated macrophages and T lymphocytes

Wang SY et al. The anti-tumor effect of Ganoderma lucidum is mediated by cytokines released from activated macrophages and T lymphocytes. Int. J. Cancer1997 70(6) p.699-705.

Abstract: A Ganoderma-ból származó poliszacharidokat (PS) izoláltuk és humán monociták-makrofágok és T-limfociták citokin termelésének erősítésére használtuk. Az interleukin (IL) -1 béta, a tumor nekrózis faktor (TNF) - alfa és az IL-6 szintje a makrofág tenyészetekben 5,1-, 9,8- és 29-szer magasabb volt, mint a kezeletlen kontrolloké. A T-limfocitákból származó interferon (IFN) - gamma felszabadulását nagymértékben elősegítették. Úgy találtuk, hogy a citokin-tartalmú mononukleáris sejt-kondicionált tápközeg elnyomja mind a HL-60, mind az U937 leukémiás sejtvonalak proliferációját és klonogenitását. A DNS-jelölés és a gélelektroforézis szignifikánsan indukált leukémiás sejt apoptózist mutatott. A kezelés az apoptotikus populáció jelentős növekedését eredményezte mind a HL-60, mind az U937 sejtekben. A kezelt leukémiás sejtek 45% -át CD14 és CD68 felületi antigéneket expresszáló érett monocita sejtekké differenciálódnak. Arra utalt, hogy a tumorellenes aktivitás a citokinek emelkedett szintjéből származik. Az antitest-semlegesítési vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a tumorellenes citokinek főleg TNF-alfa és IFN-gamma voltak, szinergikusan hatottak a leukémiás sejtek növekedésének gátlására.

6. A gyomorfal gyulladásgátló gyógyszer okozta szöveti felmaródásának gátlása a Ganoderma poliszacharidjaival

Mechanism of the antiulcerogenic effect of Ganoderma polysaccharides on indomethacin-induced lesions

Gao Y et al. Mechanism of the antiulcerogenic effect of Ganoderma lucidumpolysaccharides on indomethacin-induced lesions in the rat. Life Sci. 2002 72(6) p.731-745.

Abstract: A Ganoderma lucidumból izolált poliszacharid frakciók megakadályozták az indometacin és az ecetsav által kiváltott gyomor nyálkahártya elváltozásokat patkányokban. Megvizsgáltuk a sejtproliferációra, az ODC és a c-Myc fehérje expresszióra gyakorolt ​​hatásokat és a gyomorsejtek tenyészetében a nyál szintézisét. A ganoderma lucidum intragasztikus bevitelével fekély-gyógyító hatást váltott ki; ez a TNF-alfa gén expressziójának szignifikáns elnyomásával járt együtt, de fokozott ODC aktivitással. Az RGM-1 sejtekben a Ganoderma szignifikánsan fokozta a [3H] timidin beépülését és az ODC aktivitását koncentrációfüggő módon. A Ganoderma megnövelte a nyálszint-szintézist, amint azt a megnövekedett D- [6-3H] glükózamin beépülés az RGM-1 sejtekben, és növelte a c-Myc fehérje expresszióját. Az eredmények azt mutatták, hogy a Ganoderma nyálkahártya-gyógyító hatást váltott ki, talán részben a TNF-alfa szuppressziója és a c-myc és az ODC-gén indukciója miatt.

3. Lentinula edodes (Shiitake) (illatos gomba)

Általános

Kínában és Japánban régóta alkalmazzák hatékony immunerősítő, vérnyomás- és vércukor csökkentő hatása miatt. Magas tápértékű gyógygomba, számos esszenciális aminosavat, vitamint, ásványi anyagokat tartalmaz. Baktériumok, vírusok, gombák ellen hatásosnak bizonyult. Idős embereknek, betegeknek, lábadozóknak és fiataloknak a stressz és a fáradtság ellen nyújthat segítséget.

Erősítő, roboráló hatások

A Lentinula gomba fontos kálium- és cinkforrás, szárazanyagának kb. 14%-a aminosav (ebből 40% esszenciális aminosav). Szénhidráttartalma 66-65%, nukleinsav-tartalma jelentős, kb. 7%, zsírtartalma kb. 4%, magas rosttartalmú. Ezenkívül B1-, B2-vitaminokat és D2-provitamint (ergoszterin) tartalmaz.

Legfontosabb anyagai a nagy molekulasúlyú poliszacharidok, a lentinán, lentinoin, 1,3-béta-glükán, emitanin-M-A, -B és -C, valamint egy alkilezett purinszármazék, a koleszterinszintet szabályozni képes eritadenin.

Egészségmegőrző hatások

Pozitívan befolyásoljaa HDL : LDL típusú koleszterinarányt, csökkentheti az erek falán kialakuló "plakkok" kialakulásának lehetőségét, megőrizve ezzel az érfalak rugalmasságát, valamint serkenti az emésztést, javítja a bélflórában lévő "hasznos" bélbaktériumok túlélőképességét.

A Lentinula vérzsírszint-szabályozó szerepe is ismeretes, mert eritradenin komponense elősegíti az LDL-koleszterin HDL-koleszterinné alakulását. A Lentinula gyenge véralvadásgátló hatású, továbbá segítheti a szervezet regenerációját és a kötőszöveti kollagénrostok szintézisét. Kiegészítő terápia keretében krónikus érrendszeri betegségek esetén is javallott.

Kiegészítő szerep a diabetes kezelésében

A lentinán fokozhatjaa sejtek inzulintermelését, ezzel a cukorbetegség kialakulását lassítja, de hatással van a hasnyálmirigy működésére. Mellékhatások nélkül enyhíti az inzulinhiány tüneteit, valamint használata csökkentheti a diabeteses szövődmények kialakulását.

Immunrendszer erősítése - támogató alkalmazás fertőző és daganatos betegségek gyógyszeres terápiájában

A Lentinula poliszacharidjai egyes daganatok (pl. szarkómák, vastag és végbéldaganatok) esetében gyógyhatásúnak bizonyultak, valószínűleg szabadgyököket megkötő képességük révén.

A gyógygombában lévő AHCC (active hexose correlated compound) "acetylated" alfa-glükán és béta-glükán, valamint a KS-2 poliszacharid fokozzák a szervezetben történő citokin termelést. Ez végső sorban a sejtek interleukinok, interferonok és a tumornekrózis-faktorok kibocsátását fokozza, fontos szerepet játszva a szervezet immunválaszában fertőzésekkel, szöveti gyulladásokkal, daganatos elváltozásokkal szemben - ez a jól ismert immunerősítő hatás.

A Lentinula gomba enyhítheti a kemoterápia mellékhatásait, a rosszindulatú daganatok közül különösen a vastagbélrák, a gyomorrák és a hasnyálmirigyrák kezelésében segíthet. A University of Arkansas vizsgálata szerint a Lentinula a mellrák és a myeloma terápiájában is hatásos lehet.

TUDOMÁNYOS HIVATKOZÁSOK - SCIENTIFIC REFERENCES:

1. Lentinula fogyasztása fokozza a természetes ölősejtek (NK-T), egyes interleukinok (4, 10) és a tumornekrózis-faktor-alpha (TNF-a) mennyiségének termelését

Lentinulaconsumption resulted in increased interleukin (4, 10), tumor necrosis factor (TNF)-α levels and increased proliferation of natural killer T (NK-T) cells

Dai X et al. Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults. J. Am. Coll. Nutr. 2015 34(6), p.478-487.

Abstract: 25 egészséges, 21-41 éves korú férfi és nő vett részt egy 4 hetes párhuzamos csoportos vizsgálatban, naponta 5 vagy 10 g szárított Lentinula edodes-t fogyasztva. A Lentinula 4 hétig tartó étkezése a γδ-T sejtek (60% -kal több, p <0,0001) és a természetes gyilkos T (NK-T) (2-szeres, p <0,0001) sejtek proliferációját eredményezte. Mindkét sejttípus nagyobb mértékben képes kifejezni az aktivációs receptorokat, ami arra utal, hogy a gombák fogyasztása javította a sejtek effektor funkcióját. A szekréciós immunglobulin A (sIgA) növekedése javította a bél immunitását. A C-reaktív fehérje (CRP) csökkenése a szérumban alacsonyabb gyulladást javasolt. A gombafogyasztás előtt és után szekretált citokinek mintázata szignifikánsan eltérő volt; a fogyasztás megnövekedett interleukin (IL) -4, IL-10, tumor nekrózis faktor (TNF) -α és IL-1α szintek, csökkent makrofág gyulladásos fehérje-1a / kemokin CC ligand 3 (MIP-1α / CCL3) szint és nem változik az IL-6, IL-1β, MIP-1β, IL-17 és interferon (IFN) -y szintek. A reguláris Lentinula-fogyasztás javított immunitást eredményezett, amint azt a jobb sejtproliferáció és az aktiválás és a megnövekedett sIgA-termelés is látta. A citokin és a szérum CRP szintjeiben megfigyelt változások arra utalnak, hogy ezek a javulások olyan körülmények között fordultak elő, amelyek kevésbé gyulladtak, mint a fogyasztás előtt.

2. Lentinan immunmodulátor, tumorellenes és metasztázis-gátló hatásának vizsgálata

Antitumor and metastasis-inhibitory activities of lentinanas an immunomodulator

Chihara G et al. Antitumor and metastasis-inhibitory activities of lentinanas an immunomodulator: an overview. Cancer Detect Prev. Suppl. 1987 (1), p423-443.

Abstract: A lentinan, a szigorúan tisztított béta-1,6: béta-1,3-glükán, tumorellenes és metasztázis-gátló hatását, hatásmechanizmusát és klinikai alkalmazását vizsgálták. A Lentinan kiemelkedő daganatellenes hatást fejt ki, és megakadályozza a kémiai és vírusos onogenezist. A lentinan tumorellenes hatása gazdaszervezet. Más, jól ismert immunstimulánsokhoz, mint például a Calmette Guérin (BCG), a Corynebacterium parvum és a lipopolysaccharide (LPS), a lentinan úgy tűnik, hogy egy egyedülálló osztály az immunopotentátor, egy T-sejt-orientált adjuváns. A lentinan a makrofágok közvetlen hatása vagy közvetett módon a makrofágok közvetlen hatása által indukálja az immunitással és a gyulladással kapcsolatos különféle bioaktív szérum faktorok, mint például az IL-1, a CSF, az IL-3, a vaszkuláris dilatációs induktor és az akut fázisú fehérje induktor fokozott termelését. lentinan-stimulált T-sejtek, amelyek számos immunobiológiai változást indukálnak a gazdaszervezetben. A kibővített IL-1 termelés fokozza az éretlen effektorsejtek érését olyan érett sejtekké, amelyek képesek reagálni a limfinekre, mint például az IL-2 és a T-sejt-helyettesítő faktorokra. Ezen hatásmód miatt intenzív T-sejt-rekeszek szükségesek a lentinan tumorellenes aktivitására. A Lentinan-nak kevés toxikus mellékhatása van. Kiváló eredményeket kaptunk a lentinan III. Fázisú randomizált kontrollvizsgálatának 4 éves nyomon követésében előrehaladott és visszatérő gyomor- és vastagbélrákos betegeknél.

3. Daganatsejtek növekedésének gátlása és az apoptózis (kb. programozott sejthalál) indukálása a Lentinula által

Inhibition of growth and induction of apoptosis in human cancer cell lines

Fang N et al. Inhibition of growth and induction of apoptosis in human cancer cell lines by an ethyl acetate fraction from shiitake mushrooms.J. Altern. Complement Med. 2006 12(2) p.125-132.

Abstract: A shiitake (Lentinus edodes) gomba rákmegelőző tulajdonságokkal rendelkezik. Koncentrációfüggő antiproliferatív hatásokat figyeltünk meg. A négy humán tumorsejt populációjának 50% -ánál a frakció által indukált apoptózis 50 mg / l koncentrációja és a frakció által indukált apoptózis a fel-szabályozott pro-apoptotikus bax-fehérje által közvetíthető. A frakció S-fázis jelentős csökkenésével indukálta a sejtciklus leállását, ami a p21-es cdk-inhibitorok indukciójával és a cdk4- és a ciklin-D1-aktivitás elnyomásával társult. A rosszindulatú daganatos sejtekhez képest a nem malignus sejtek kevésbé voltak érzékenyek a sejtnövekedés és a bax, a p21, a ciklin D1 és a cdk4 expresszió szuppressziójának frakciójára. A frakció legnagyobb koncentrációján (800 mg / l) 51% -os antiproliferatív hatás jelentkezett. Az adatok arra utalnak, hogy a tumorsejtek növekedésének gátlása a "mikokémiai anyagok" alkalmazásával a shiitake gombákban az apoptózis indukciójából eredhet.

4. Agaricus blazei (murill) (mandulagomba)

Általános

Az Agaricus-t a kínai és japán orvoslásban a cukorbetegek kezelésének kiegészítő terápiájában alkalmazzák. Az Agaricus magas koncentrációban tartalmaz poliszacharidokat, ezért az egyik leghatékonyabb gyógygomba. Az Agaricus javíthatja az inzulinrezisztenciát, csökkentheti a testsúlyt, a testzsírt, a szérum glükóz- és koleszterinszintjét.

Erősítő, roboráló hatások

Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (magnézium, kálium) vitaminokat (B-, E- és D-vitamin), esszenciális aminosavakat, poliszacharidokat, béta-glükánokat, többféle foszfolipidet, valamint növényi szteroidokat. Gyulladásgátló hatású, az immunrendszert erősítve, stimulálva, óvja a szervezetet fertőzéses megbetegedésekkel szemben, hozzájárul a szervezet természetes méregtelenítő folyamataihoz.

Elősegíti a természetes ölősejtek szaporodását, jó antioxidáns hatású (szuperoxid-dizmutáz-tartalma miatt), emiatt csökkentheti daganatos betegségek kialakulásának lehetőségét, valamint hatékony a már kialakult daganatok terápiájában.

Egészségmegőrző hatások

Az Agaricus-ban nagyobb mennyiségben található lentinán a biológiai reakciók moderátora. Az Agaricus növeli az immunrendszer védekezőképességét, jótékony hatással lehet a szív- és érrendszerre, hozzájárulhat a vér triglicerid- és koleszterinszintjének csökkentéséhez, elősegíti a májműködést, csökkentheti a sejtek inzulinrezisztenciáját.

Az Agaricus az immunrendszer-moduláló gombák közé sorolható, képes gátolni a hisztamin felszabadulását, vagyis az allergiás reakció kialakulását. Természetes gyulladáscsökkentő anyagként növényi szteroidokat tartalmaz, amelyek gátolják a hisztaminfelszabadulást, lassítva ezzel az allergiás reakciókat.

Kiegészítő szerep a diabetes kezelésében

Cukorbetegek is alkalmazhatják, mivel csökkentheti az inzulinrezisztenciát, és növeli a sejtek inzulinérzékenységét. Feltételezések szerint a sejtek inzulinérzékenységének csökkenése hajlamosíthat daganatos betegségek kialakulására és a már megbetegedetteknél csökkentheti a túlélési esélyeket (pl. emlő, máj, prosztata, hasnyálmirigy, vastagbélrák).

Immunrendszer erősítése - támogató alkalmazás fertőző és daganatos betegségek gyógyszeres terápiájában

Az Agaricus béta-glükánjai normalizálják az immunrendszer működését, természetes eredetű ergoszterol-tartalma nagy jelentőségű a D-vitaminhiányos állapotok megelőzésében és kezelésében.

Az Agaricus vírusos és bakteriális fertőzések esetén jótékony hatással van a gyógyulási folyamatokra.

Az Agaricus poliszacharidjaival végzett klinikai vizsgálatok javulást mutattak számos daganatos betegség esetén, így tüdő-, méhnyak-, petefészek-, méhnyálkahártya- és prosztata-daganat esetén.Hatása: immunmodulátor; a daganatsejtek sejthalálát okozhatja; a T-limfocitákat és makrofágokat stimulálja. Kísérletes körülmények között gátolta a metasztázisok (áttétek) képzését, a meglévő metasztázisok növekedését akadályozta.

A kemo- és sugárterápia egészségre káros mellékhatásainak erősségét csökkentehti, ezáltal a betegek életminősége érezhetően javulhat.

TUDOMÁNYOS HIVATKOZÁSOK - SCIENTIFIC REFERENCES:

1. Agaricus hatása a fekélyes vastagbélgyulladásra randomizált, "egyszeresen vak", placebo-kontrollált humán vizsgálatban

Effect of Agaricus in Patients with Ulcerative Colitis in a Randomized Single-Blinded Placebo Controlled Study

Therkelsen SP et al. Effect of a Medicinal Agaricus blazeiMurill Based Mushroom Extract, AndoSan™, on Symptoms, Fatigue and Quality of Life in Patients with Ulcerative Colitis in a Randomized Single-Blinded Placebo Controlled Study. PLOS One2016 March.

Abstract: Az Agaricus blazei gyulladáscsökkentő hatású, mivel az egészséges egyéneknél és a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknél a gyulladáscsökkentő citokinek csökkentek.  50 tüneti fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő pácienst vizsgáltak, és a 21 napos kísérleti periódusban az Agaricus blazei vagy placebo orális napi bevitelét vakon adagolták. A betegek a 0, 14 és 21 napokban a fáradtság és az egészséggel kapcsolatos életminőség (HRQoL) értékeit mutatják. Az AndoSan ™ csoportban (n = 24) a tünetek a kiindulási értéktől a 14. és 21. napig javultak. 95% CI) 5,88 (4,92-6,83), 4,71 (3,90-5,52) (p = 0,002) és 4,50 (3,70-5,30) (p = 0,001). A teljes fáradtságnak megfelelő jobb átlagértékek (± SD) 16,6 (5,59), 14,1 (4,50) (p = 0,001) és 15,1 (4,09) (p = 0,023) voltak. A placebo-csoportban kapott pontszámok (n = 26) nem javultak. A két vizsgálati csoport vegyes modell statisztikákkal való összehasonlításakor szignifikánsan jobb eredményeket találtunk az AndoSan ™ betegek esetében. A testtömeg, a vitalitás, a társadalmi működés és a mentális egészség méretei javultak az AndoSan ™ csoportban. Az AndoSan ™ -fogyasztás tüneteire, fáradtságára és HRQoL-jére gyakorolt ​​kedvező hatásokat ebben a protokollon alapuló vizsgálatban mutatták be, ami alátámasztotta annak használatát a hagyományos gyógyszeres kezelés kiegészítéseként a fekélyes vastagbélgyulladás enyhe vagy közepesen súlyos tüneteit mutató betegeknél. Ebben a vizsgálatban a betegek nem jelentettek semmilyen károsodást vagy nem szándékolt hatást az AndoSan ™ -re.

2. Agaricus hatása a természetes ölősejtekre (NK-T) kemoterápiában részesülő nőgyógyászati daganatos betegek esetén

Natural killer cell activity by consumption of Agaricus in gynecologicalcancer patients undergoing chemotherapy

Ahn WS et al. Natural killer cell activity and quality of life were improved by consumption of a mushroom extract,Agaricus blazeiMurill Kyowa, in gynecological cancer patients undergoing chemotherapy. Int. J. Gynecological Cancer2004 August

Abstract: Az Agaricus blazei kapcsán beszámoltak arról, hogy antimutagén és tumorellenes hatásúak. 100 méhnyak-, petefészek- és endometriális rákos pácienset 3 héten keresztül karboplatinnal és VP16-mal (etopozid) vagy karboplatinnal és taxollal kezeltek legalább három ciklusban, Agaricus blazei orális adagolásával vagy anélkül. A természetes gyilkos sejtaktivitás szignifikánsan magasabb volt a kezelt csoportban (p <0,002) a nem kezelt placebo csoporthoz képest. A kemoterápiával kapcsolatos mellékhatások, mint például az étvágy, az alopecia, az érzelmi stabilitás és az általános gyengeség javultak az ABMK kezeléssel. Az adatok arra utalnak, hogy az Agaricus blazei kezelés előnyös lehet a kemoterápiában részesülő nőgyógyászati ​​rákos betegek számára

3. Agaricusban lévő béta-glükánok gátló hatása az áttétes daganatokra (metasztázisokra)

Suppressing effects of beta-glucan on spontaneous and peritoneal disseminated metastasis

Kobayashi H et al. Suppressing effects of daily oral supplementation of beta-glucan extracted fromAgaricus blazeiMurill on spontaneous and peritoneal disseminated metastasis in mouse model. J. of Cancer Res. And Clin. Oncology. 2005 131(8) p-527-538.

Abstract: A béta-glükán citotoxikus hatást fejtett ki az emberi petefészekrák HRA sejtjeivel szemben, de nem az egér Lewis tüdőrák 3LL sejtjei ellen, in vitro. A béta-glükán elősegíti a p38 MAPK aktivitást a HRA sejtproliferáció elnyomására és az apoptózis kaszkád erősítésére. A béta-glükán stimulálja a proapoptotikus fehérje, Bax transzlokációját a citoszolból a mitokondriumokba, a citokróm c felszabadulását és az azt követő kaszpáz-9 aktivációt. A p38 MAPK-specifikus inhibitor SB203580-val történő kezelés elnyomja a béta-glükán által kiváltott hatásokat, jelezve, hogy a p38 MAPK aktiválása részt vesz a sejtproliferáció és a mitokondriális aktiváció által közvetített sejtpusztulás útjának elnyomásában. A béta-glükánnal történő szájon át történő adagolás csökkenti a 3LL sejtek pulmonális metasztázisát és a HRA sejtek peritoneális disszeminált metasztázisát, és gátolja ezeknek a metasztatikus daganatoknak a növekedését a tüdő- vagy peritoneális üregben, részben az uPA expresszió elnyomásával. A béta-glükánnal végzett kezelés előnyös lehet a metasztázis kialakulásának vagy kockázatának kitett rákos betegek számára. A béta-glükánfüggő jelátviteli útvonalak kritikusak a rákellenes események megértéséhez és a rákterápiás szerek fejlesztéséhez. megvizsgálták, hogy az Agaricus blazei-ből kivont beta- (1-6) -D-glükán potenciális rákellenes

5. Grifola frondosa (Maitake) (bokrosgomba)

Általános

A kínai orvoslás részét képezi már több száz éve. A Grifola japán neve maitake, azaz "táncoló gomba". Japán észak-keleti hegyeiben és Észak-Amerikában őshonos, ma már leginkább kivonat formájában találkozhatunk vele.

Az általános egészségi állapot megőrzésére alkalmas, fokozza a máj és az epe működését, ezáltal pozitív hatású a zsírok és cukrok hasznosulásában, a szervezet mindennapos méregtelenítési folyamataiban, a kialakult gyulladások hatásának mérséklésében.

Erősítő, roboráló, egészség megőrző hatások

Magas ásványi anyag-, (kalcium, kálium, magnézium), valamint B2- és D-vitamintartalmú gomba, aminosavakat és rostokat is tartalmaz.A Grifola csökkentheti a testsúlyt, a testzsírt, a vér glükóz- és koleszterinszintjét.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a Grifola gátolhatja a tumorsejtek növekedését, valamint jó immunerősítő. A Grifola ergoszterin- és a proteoglikán tartalmának köszönhetően hozzájárul a csontritkulás (osteoporosis) megelőzéséhez.

Kiegészítő szerep a diabetes kezelésében

A Grifola (ható)anyagai jótékony hatással vannak a szervezet vércukor szintjére. Az alfa- és béta-glükánok növelik az inzulinreceptorok érzékenységét és enyhíti az inzulinrezisztenciát a perifériás célszövetekben. A kínai és japán orvoslásban a cukorbetegek kezelésének kiegészítő terápiájában alkalmazzák.

Immunrendszer erősítése - támogató alkalmazás fertőző és daganatos betegségek gyógyszeres terápiájában

A Grifola gomba is egyedi összetételű, ami csak erre a gombatípusra jellemző. Nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükánt, ami hatékony immunerősítő.Aktiválja a makrofág sejteket, a természetes ölősejteket és a T-sejteket.

Hatóanyaga révén C-vitaminnal együtt alkalmazva csökkentheti a kemo- és sugárterápia szervezetre gyakorolt káros mellékhatásait.

A Grifola anyagai között is megtalálhatók azon poliszacharid- és proteoglikán-frakciók (D- és MD-4-frakció), melyek aktiválva az immunrendszer természetes ölősejtjeit (NK sejtek), akadályozzák a tumorsejtek gyors szaporodását. Hatása: immunerősítő; tumorsejtek direkt megsemmisítése; fehérvérsejtek számának növelése (nagyobb kemoterápia-tolerancia), valamint metasztázisok (áttétek) képzésének gátlása a tumormarkerek expressziójának csökkentése miatt.

TUDOMÁNYOS HIVATKOZÁSOK - SCIENTIFIC REFERENCES:

1. A Grifola immunológiai hatásai mellkasi dagantos betegek esetén, klinikai 1. és 2. Fázis vizsgálatokban

A phase I/II trial of a polysaccharide extract in breast cancer patients: immunological effects

Deng G. et al. A phase I/II trial of a polysaccharide extract from Grifola frondosa(Maitake mushroom) in breast cancer patients: immunological effects. J. of Cancer Res. And clin. Oncology. 2009 135(9) p.1215-1221.

Abstract: A Grifola frondosa poliszacharid kivonata (Maitake kivonat) immunmoduláló hatásokat mutatott a preklinikai vizsgálatokban, és ezáltal a klinikai alkalmazás lehetőségét. Egy fázis I / II dózisnövelési vizsgálatban 34 posztmenopauzális emlőrákos beteg volt, akik a kezdeti kezelés után betegségmentesek voltak, öt csoportba sorolva. A Maitake-et orálisan, naponta kétszer 0,1-5 mg / ttkg mennyiségben 3 héten át vették. Nem észleltek dózis-korlátozó toxicitást. Statisztikailag szignifikáns összefüggés volt a Maitake és az immunológiai funkció között (p <0,0005). A Maitake növekvő dózisai egyes immunológiai paramétereket megnöveltek, és másokat lenyomtak; a végpontok dózis-válasz görbéi nem monotonak voltak, közbenső dózisokkal, amelyeknek mind a magas, mind az alacsony dózisokhoz képest immun immunfokozó vagy immunhiányos hatása volt. A perifériás vérben az orális adagolás mind immunológiailag stimuláló, mind gátló hatással volt. A rákos betegeket tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a botanikai szerek összetettebb hatásokat eredményeznek, mint amennyit feltételeznek, és csökkenthetik az immunrendszer működését.

2. A Grifola ciklooxigenáz-gátló és antioxidáns hatása

Cyclooxygenase (COX) Inhibitory and Antioxidant Compounds from Grifola

Zhang Y et al. Cyclooxygenase (COX) Inhibitory and Antioxidant Compounds from the Mycelia of the Edible MushroomGrifolafrondosa. J. Agric. Food Chem. 2002 50(26) p.7581-7585.

3. A Grifolapoliszacharid- és proteoglikán-tartalmának (D-Fraction) hatása a daganatok érhálózatának kialakulására

Effects of D-Fraction on the carcinoma angiogenesis

Matsui K et al. Effects of Maitake (Grifola frondosa) D-Fraction on the carcinoma angiogenesis. Cancer Letters. 2001 172(2) p.193-198.

Abstract: A Grifola frondosa poliszacharid kivonata (Maitake kivonat) immunmoduláló hatású. Egy fázis I / II dózisnövelési vizsgálban 34 posztmenopauzális emlőrákos beteg volt, amely előzetes kezelés után betegségmentesek, öt csoportba sorolva. A Maitake-et orálisan, naponta kétszer 0,1-5 mg / ttkg mennyiségben 3 héten át szedték. Nem észleltek dózis-korlátozó toxicitást. Statisztikailag szignifikáns összefüggés volt a Maitake és az immunológiai funkció között (p <0,0005). A Maitake növekvő dózisai egyes immunológiai paramétereket megnöveltek, és másokat lenyomtak; a végpontok dózis-válasz görbéi nem monotonak, közbenső dózisokkal. A perifériás vérben az orális adagolás immunológiailag stimuláló hatással volt. 

4. A Grifola poliszacharidjai fokozzák a csontvelő-eredetű dendritikus immunterápia hatékonyságát vastagbéldaganatokban

A polysaccharide enhances the anti-tumor activity of bone marrow-derived dendritic cell-based immunotherapy against murine colon cancer

Masuda Y et al. A polysaccharide extracted fromGrifola frondosaenhances the anti-tumor activity of bone marrow-derived dendritic cell-based immunotherapy against murine colon cancer. Cancer Immunol. Immunother. 2010 59(10) p.4531-1541.

Abstract:The heteropolysaccharide maitake Z-fraction (MZF) significantly inhibited tumor growth by inducing cell-mediated immunity. MZF upregulated the expression of CD80, CD86, CD83, and MHC II on bone marrow-derived dendritic cells (DCs) and significantly increased interleukin-12 (IL-12) and tumor necrosis factor-alpha production by DCs in a dose-dependent manner. MZF-treated DCs significantly stimulated both allogeneic and antigen-specific syngenic T cell responses and enhanced antigen-specific interferon-gamma (IFN-γ) production by syngenic CD4+ T cells; however, MZF-treated DCs did not affect IL-4 production. Enhancement of IFN-γ production in CD4+ T cells, which was induced by MZF-treated DCs, was completely inhibited by the addition of an anti-IL-12 antibody. The results indicate that MZF induced DC maturation and antigen-specific Th1 response by enhancing DC-produced IL-12. MZF could be a potential effective adjuvant to enhance immunotherapy using DC-based vaccination.

5. A Grifola béta-glükánjainak daganatellenes szerepe a peritoneális makrofágok jelátvitelében

Antitumor effect of β-glucan by activating Dectin-1/Syk/NF-κB signaling in resident peritoneal macrophages

Fang J et al. Structure of a β-glucan fromGrifola frondosaand its antitumor effect by activating Dectin-1/Syk/NF-κB signaling. Glycoconjug. J. 2012 29(5-6) p.365-377.

Abstract:A β-glucan, GFPBW1, with a molecular mass of 300 kDa, structure was determined to be a β-D-(1-3)-linked glucan backbone with a single β-D-(1-6)-linked glucopyranosyl residue branched at C-6 on every third residue. It induced TNF-α and IL-6 production and the activation of Syk and NF-κB signaling in resident peritoneal macrophages, which could be significantly inhibited by the blocking reagent laminarin. A competitive phagocytosis assay with FITC-zymosan indicated that GFPBW1 could bind to DC-associated C-type lectin 1 (Dectin-1). The TNF-α secretion and activation of Syk/NF-κB signaling triggered by GFPBW1 were enhanced in RAW264.7 cells overexpressing wild but not mutant (Δ38 and Y15S) Dectin-1. GFPBW1 potentiated the Concanavalin A-induced proliferative response of splenocytes and inhibited Sarcoma-180 growth allografted but not in immunodeficient BALB/c. The results suggested that the antitumor activity of GFPBW1 was partially associated with the activation of macrophages via the Dectin-1/Syk/NF-κB signaling pathway. This molecule could be a promising biological response modifier with clear application for antitumor therapies.

6. Moringa oleifera (csodafa)

Általános

A Moringa-nak fontos szerep jutott a nyugat-afrikai és ázsiai tradicionális népi gyógyászatban. Ősi szanszkrit írások szerint az ajurvédikus gyógyításban a növény minden részét felhasználták betegségek gyógyítására.

A virág és a gyökér glikozinolát-tartalma baktériumölő hatású, hatékonynak bizonyult kolera kezelésében. Virágját epe- és vizelethajtóként, levelét skorbut és légzőszervi betegségek ellen, a levélből készült pépet sebgyógyítására használják, a levél kivonatát fertőtlenítésre és malária ellen alkalmazzák.

A levél kivonatának fájdalomcsillapító hatását, antivirális hatását, a gyökér kivonatának ízületi gyulladások elleni hatását mutatták ki. Forrás: www.wiley-vch.de

A Moringa gazdag tápanyagforrású növény, értékes anyagai elsősorban a levelekben találhatók. A Moringa jelentős mennyiségű antioxidánst és aminosavakat tartalmaz. A Moringa levelei magas zeatin-tartalmúak (ez a növényre ható növekedési hormon).

A levél magas C-vitamin, béta-karotin és ásványi anyag (Ca, Mg, Fe) tartalmú. Az ún. ORAC-érték egy termék antioxidáns kapacitásának mérőszáma. Az USDA (USA Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint az ajánlott napi ORAC-érték 3000-5000 egység. Ehhez képest a Moringa ORAC-értéke 157600 µmol TE (egység) / 100 gramm, azaz kb. 2 gramm levél ORAC-értéke kb. 3000 egység.

Erősítő, roboráló hatások

A Moringát vérszegénység, szívritmuszavar, ödéma, ízületi problémák, gyulladások, reuma, asztma, cukorbetegség, epilepszia, gyomor- vagy bélfekély, hasmenés, bélgörcsök, szívproblémák, pajzsmirigy problémák, bakteriális-, gombás-, vírusos- és parazita okozta gyulladások esetén ajánlott alkalmazni. Magvának olajtartalma 19-40 %, palmitin-, sztearin-, eruka / dokozén-, és olajsavakat tartalmaz.

Egészségmegőrző hatások - az immunrendszer erősítése

A Moringa fogyasztása hatásos lehet alultápláltság, vérszegénység, fejfájás, ingadozó vérnyomás, gyulladások és bőrproblémák, hasmenés és láz esetén. A Moringát a szexuális funkciók megerősítése, a spontán természetes fogamzás, az immunrendszer megerősítése, a szoptató anyák tejtermelésének a serkentése érdekében is használják.

TUDOMÁNYOS HIVATKOZÁSOK - SCIENTIFIC REFERENCES:

1. Moringa által indukált apoptózis (kb. programozott sejthalál) és sejtnövekedés-gátlás humán daganatsejtekben

Moringa greatly induced apoptosis and inhibited tumor cell growth in human lung cancer cells

Jung IL et al. Soluble Extract from Moringa oleiferaLeaves with a New Anticancer Activity. PLOS One2014 April

Abstract:Various therapeutic effects such as antimicrobial, anticancer, anti-inflammatory, antidiabetic, and antioxidant effects have been investigated. Moringa extract greatly induced apoptosis, inhibited tumor cell growth, and lowered the level of internal reactive oxygen species (ROS) in human lung cancer cells as well as other several types of cancer cells, suggesting that the treatment of cancer cells significantly reduced cancer cell proliferation and invasion. 90% of the genes tested were unexpectedly downregulated more than 2-fold, while just below 1% of the genes were upregulated more than 2-fold in extract-treated cells, when compared with nontreated cells. Since severe dose-dependent rRNA degradation was observed, the abnormal downregulation of numerous genes was considered to be attributable to abnormal RNA formation caused by treatment with extracts. Additionally, the extract showed greater cytotoxicity for tumor cells than for normal cells, strongly suggesting that it could potentially be an ideal anticancer therapeutic candidate specific to cancer cells. The results suggest the potential therapeutic implications of the extract in the treatment of various types of cancers.

2. A Moringa növény részeinek gyógyászati célú hatása

Moringa with multiple medicinal uses

Anwar F et al. Moringa oleifera: a food plant with multiple medicinal uses. Phytotherapy Res. 2007 21(1) p.17-25.

Abstract:Different parts of the plant contain a profile of important minerals and are a good source of protein, vitamins, beta-carotene, amino acids and various phenolics. The plant provides a rich and rare combination of zeatin, quercetin, beta-sitosterol, caffeoylquinic acis and kaempferol. Various part sas leaves, roots, seed, bark, fruit, flowers and immature pods as cardiac- and circulatory stimulants, possess antitumor, antipyretic, antieplileptic, antiinflammatory, antiulcer, antispasmodic, diuretic, antihypertensive, cholesterol lowering, antioxidant, antidiabetic, hepatoprotective, antibacterial and antifungal activities.

3. A Moringa hatása (krónikusan) magas vércukor- és lipidszint esetén

Therapeutic potential of Moringain chronic hyperglycemia and dyslipidemia

Mbikay M et al. Therapeutic potential of Moringa oleiferaleaves in chronic hyperglycemia and dyslipidemia: a review. Front. Pharmacol. 2012 March

Abstract:Dietary consumption of Moringa oleiferais therein promoted as a strategy of personal health preservation and self-medication in various diseases. The enthusiasm for the health benefits is in dire contrast with the scarcity of strong experimental and clinical evidence supporting them. Scientific data show the corrective potential in chronic hyperglycemia and dyslipidemia, as symptoms of diabetes and cardiovascular disease (CVD) risk. Moringa formulations can be recommended as medication in the prevention or treatment of diabetes and CVD, it is necessary that the scientific basis of their efficacy, the therapeutic modalities of their administration and their possible side effects be more rigorously determined.

4. A Moringa izotiocianát- és glükozinolát-tartalmának hatása a petefészek-hám típusú daganatra

Possible Role of Moringa's unique combination of isothiocyanate and glucosinolatesin Epithelial Ovarian Cancer

Bose CK et al. Possible Role of Moringa oleiferaLam. Root in Epithelial Ovarian Cancer. Med. Gen. Med. 2007 9(1) p.26.

Abstract:In studies of the anticancer potential of plants, extracts of Moringa plants could be considered as potential sources of anticancer compounds. The only herb that has been shown to play a role in the treatment of female reproductive disorders is Moringa, whose effectiveness is derived from a combination of antitumor and hormonal properties. Moringa contains an unique combination of isothiocyanate and glucosinolates. The effectiveness in treating ovarian cancer became evident after recent studies demonstrating that benzyl isothiocyanate (BITC) and phenethyl isothiocyanate (PEITC) induce apoptosis in ovarian cancer cells. Isothiocyanates have antitumor activity in cancers of the lung, breast, skin, esophagus, and pancreas, but we did not know that it can also induce apoptosis in ovarian cancer cell.

5. A Moringa antiasztmatikus hatásának klinikai vizsgálata

Antiasthmatic activity ofMoringa:A clinical study

Agrawal B et al. Antiasthmatic activity of Moringa oleiferaLam: A clinical study. Indian J. Pharmacol. 2008 40(1) p.28-31.

Abstract:20 patients of either 6 with mild-to-moderate asthma were given dried Moringa in dose of 3 g for 3 weeks. Haematological parameters were not changed by treatment with Moringa. The majority of pateints showed significant increase in haemoglobin values and erythrocyte sedimentation rate was significantly reduced. Significant improvement was observed in symptom score and severity of asthmatic attacks. The treatment produced significant improvement in forced vital capacity, forced expiratory volume and peak expiratory flow rate values in asthmatic patients. None of the patients showed any adverse effects. Results suggest the usefulness of Moringa in patients of bronchial asthma.